rozwiaz rownania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rozwiaz rownania

Post autor: mateusz226 »

rozwiaz rownania
a]\(\displaystyle{ x^{3} + 3 x^{2} +2x-6=0}\)
b]\(\displaystyle{ x ^{4} - 8x ^{3} + 22x ^{2} -24x +9 =0}\)

c] \(\displaystyle{ \frac{1}{3}x^{3} + \frac{1}{6}x ^{2} -2x + \frac{3}{2}=0}\)
d]\(\displaystyle{ x ^{4} -6x ^{3} +9x ^{2} - 4 =0}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

rozwiaz rownania

Post autor: Lbubsazob »

Podpowiedź: we wszystkich tych wielomianach suma współczynników jest równa 0, a więc wielomian jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ \left( x-1\right)}\).
mateusz226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rozwiaz rownania

Post autor: mateusz226 »

ale pomogłeś, bym prosil o rzowiaznie od poczatku do konca ]
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

rozwiaz rownania

Post autor: TheBill »

Twoim zdaniem pomoc to napisanie całego rozwiązania?
ODPOWIEDZ