pokaże ktoś może jak rozłożyć na czynniki poniższe wielomiany :
\(\displaystyle{ x^7-x}\)
\(\displaystyle{ x^3-3x-2}\)
rozkład wielomianu na czynniki
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ x^{7}-x=x(x^{6}-1)=x(x^{3}-1)(x^{3}+1)}\) a to już sobie dasz radę
\(\displaystyle{ x^{3}-3x-2=x^{3}-x-2x-2=x(x^{2}-1)-2(x+1)=\\=x(x+1)(x-1)-2(x-1)=(x-1)(x^{2}+2x-2)}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x-2=x^{3}-x-2x-2=x(x^{2}-1)-2(x+1)=\\=x(x+1)(x-1)-2(x-1)=(x-1)(x^{2}+2x-2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
rozkład wielomianu na czynniki
hmm na lekcji co toś drugiego rozkładaliśmy z nauczycielką i wyszło jej/nam :
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2-3-x+1)}\)
więc chyba się gdzieś pomyliła ;] bo coś mi nie pasi jej wynik
\(\displaystyle{ (x+1)(x^2-3-x+1)}\)
więc chyba się gdzieś pomyliła ;] bo coś mi nie pasi jej wynik
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
rozkład wielomianu na czynniki
Dobrze na lekcji zrobiliście ponieważ zauważ jedną rzecz - liczba -1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x�-3x-2 a ja podzielisz ten wielomian przez dwumian G(x)=(x+1) to otrzymasz własnie (x�-x-2)