wielomian\(\displaystyle{ x^{3} - (a+b)x^{2} - (a-b)x + 3}\) jest podzielny przez dwumiany x-1 i x-3.
Oblicz wspólczyniki a i b tego wielomianu
wspólczyniki a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wspólczyniki a i b
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
podsta i rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
podsta i rozwiąż układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
wspólczyniki a i b
Powstaje poprzez podstawienie. Podstawianie do wzoru nie powinno Ci sprawiać problemów...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1^3 + 1^2(a+b) - 1(a-b) + 3 = 0\\
3^3 + 3^2(a+b) - 3(a-b) + 3 = 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1^3 + 1^2(a+b) - 1(a-b) + 3 = 0\\
3^3 + 3^2(a+b) - 3(a-b) + 3 = 0 \end{cases}}\)