Równanie wielomianow.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mailo06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2010, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie wielomianow.

Post autor: mailo06 »

Dobierz liczby a i b tak aby wielomiany :
\(\displaystyle{ P(x)=ax ^{3} -2bx ^{3} +3x ^{2} -2x+5}\) i \(\displaystyle{ Q(x)=3x ^{3}+3x ^{2}-ax+3bx+5}\)
były równe.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2010, o 06:54 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Równanie wielomianow.

Post autor: xanowron »

Porównujesz współczynniki przy tych samych potęgach, np. \(\displaystyle{ a-2b=3}\) itd. i dostajesz układ równań z którego wyliczasz \(\displaystyle{ a,b}\).
ODPOWIEDZ