k-krotny pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ada1525
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Suwałki

k-krotny pierwiastek wielomianu

Post autor: ada1525 »

Liczba\(\displaystyle{ -3}\) jest k-krotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= (x^{2}-9)(x^{2}+6x+9)( x^{3}+27)( x^{2}+9)}\) zatem:
a)k=2 b)k=3 c)k=4 c)k=5
Proszę o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

k-krotny pierwiastek wielomianu

Post autor: piasek101 »

Przyrównaj do zera każdy z nawiasów, zobacz ile razy wynikiem będzie (-3) ta ilość to szukane (k).
ODPOWIEDZ