znajż miejsca zerowe fukcji
a]f(x)= x^3 -6x^2+11x - 6
b](x-2)(x^2 - 9)
c] (x^2+4x+4)(x^2 -3)
miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
miejsca zerowe
a)\(\displaystyle{ x_{1}=2,x_{2}=1,x_{3}=3 \\
bo (x-2)(x-1)(x-3)=x^{3}-6x^{2}+11x-6}\)
-- 23 mar 2010, o 20:58 --
b) \(\displaystyle{ x_{1}=2, x_{2}=3,x_{3}=-3 \\
bo (x-2)(x-3)(x+3)=(x-2)(x^{2}-9)}\)-- 23 mar 2010, o 21:02 --c) \(\displaystyle{ x_{1}=-2,x_{2}=\sqrt{3},x_{3}=-\sqrt{3} \\
bo (x+2)(x+2)(x+\sqrt{3})(x-\sqrt{3})=(x^{2}+4x+4)(x^{2}-3)}\)
i -2 JEST PODWOJNYM PIERWIASTKIEM
bo (x-2)(x-1)(x-3)=x^{3}-6x^{2}+11x-6}\)
-- 23 mar 2010, o 20:58 --
b) \(\displaystyle{ x_{1}=2, x_{2}=3,x_{3}=-3 \\
bo (x-2)(x-3)(x+3)=(x-2)(x^{2}-9)}\)-- 23 mar 2010, o 21:02 --c) \(\displaystyle{ x_{1}=-2,x_{2}=\sqrt{3},x_{3}=-\sqrt{3} \\
bo (x+2)(x+2)(x+\sqrt{3})(x-\sqrt{3})=(x^{2}+4x+4)(x^{2}-3)}\)
i -2 JEST PODWOJNYM PIERWIASTKIEM