naszkicuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= x^3 - 4}\)
\(\displaystyle{ f(x)= (x+2)^3}\)
I jak można to prosiłbym o krótki komentarz jak to zrobić
wykres fukcji
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
wykres fukcji
Rysujesz najpierw wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=x^3}\) - wykres podobny do paraboli, z tą różnicą, że ramie z lewej strony osi \(\displaystyle{ OY}\) jest odbite symetrycznie względem \(\displaystyle{ OX}\). Zresztą podstaw kilka dodatnich i ujemnych punktów i wyjdzie.
Potem przesuwasz ten wykres o wektor \(\displaystyle{ \vec{u} =[0;-4]}\) czyli 4 jednostki w dół po osi \(\displaystyle{ OY}\) i gotowe.
Potem przesuwasz ten wykres o wektor \(\displaystyle{ \vec{u} =[0;-4]}\) czyli 4 jednostki w dół po osi \(\displaystyle{ OY}\) i gotowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
wykres fukcji
Jak co podstawiasz? Bierzesz sobie kilka iksów, np. -2,-1,0,1,2 i podstawiasz do wzoru funkcji i masz kilka gotowych punktów i możesz naszkicować wykres.
Co do \(\displaystyle{ f(x)= (x+2)^3}\), analogicznie najpierw \(\displaystyle{ g(x)=x^3}\) i teraz wektor \(\displaystyle{ \vec{u} =[-2;0]}\) czyli dwie jednostki w prawo i masz wykres \(\displaystyle{ f(x)= (x+2)^3}\)
Co do \(\displaystyle{ f(x)= (x+2)^3}\), analogicznie najpierw \(\displaystyle{ g(x)=x^3}\) i teraz wektor \(\displaystyle{ \vec{u} =[-2;0]}\) czyli dwie jednostki w prawo i masz wykres \(\displaystyle{ f(x)= (x+2)^3}\)