Parametr m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Parametr m

Post autor: magdi^^ »

Dla jakich wartości parametru m zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(x ^{2} -2m)>0}\) jest przedział \(\displaystyle{ (-2;2)}\)
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Parametr m

Post autor: Pancernik »

Jeśli wymnożymy nawiasy poprzez siebie to przy największej potędze troi 1, czyli finkcja ma ramiona skierowane ku górze.

Pierwszy nawias
\(\displaystyle{ x^2-4=0 \Rightarrow x^2=4 \Rightarrow x_1=-2 \vee x_2=2}\)
czyli miejsca zerowe są poza przedziałem.

Aby zachodził cały przedział reszta wykresu musi być pod nim, co oznacza, że nie może być więcej miejsc zerowych.

Drugi nawias
\(\displaystyle{ x^2-2m=0 \Rightarrow x^2=2m \Rightarrow x_3= -\sqrt{2m} \vee x_4=\sqrt{2m}}\)

Czyli m musi być ujemne.
\(\displaystyle{ m \in \left( -\infty , 0\right)}\)
ODPOWIEDZ