sprawdzenie zadania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
iroki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 mar 2010, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 1 raz

sprawdzenie zadania

Post autor: iroki »

Mam zadanie o następującej treści: "Wyznacz wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ P(x)}\) spełniające dla każdego x równość \(\displaystyle{ P(x^{2} - 2x) = (P(x -2))^{2}}\)

Do tego problemu podszedłem w następujący sposób. założyłem, że \(\displaystyle{ y = x -1}\), z tego założenia wyszło mi, że: \(\displaystyle{ P(y^{2} - 1) = (P(y - 1))^{2}}\) co jest równoważne z tym, że \(\displaystyle{ Q(y^{2}) = (Q(y))^{2}}\) Z tego warunku wynika, iż \(\displaystyle{ Q(y) = y^{n}}\) .W następnej kolejności zapisałem: \(\displaystyle{ P(x - 2) = (x - 1)^{n}}\) co w ostateczności dało mi wynik: \(\displaystyle{ P(x) = (x + 1)^{2}}\)

Chciałem się zapytać czy jest to dobre rozumowanie i czy nie brakuje w nim czegoś
ODPOWIEDZ