jak zrobic nastepujące zadanie?
Wyznacz watrość parometru a tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}}\) +\(\displaystyle{ 8x^{3}}\)+(\(\displaystyle{ 4a^{2}}\)+\(\displaystyle{ 8)x^{2}}\)+ \(\displaystyle{ a^{4}}\)-\(\displaystyle{ a^{2}}\) był podzielny przez dwumian (x+2) a następnie oblicz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
wartość parometru a wielomianu a następnie pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
wartość parometru a wielomianu a następnie pierwiastki
Aby wielomian W(x) był podzielny przez dwumian (x+2) to:
\(\displaystyle{ W(-2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=0}\)