Wielomiany są sobie równe, wyznacz współczynnik a :
\(\displaystyle{ w(x)=(x^2-a)^2=x^4-2x^2a+a^2}\)
\(\displaystyle{ v(x)= x^2(x^2+2)+1=x^4+2x^2+1}\)
wyznacz współczynnik a
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
wyznacz współczynnik a
"Dwa wielomiany zmiennej x są równe wtedy i tylko wtedy, gdy są tego samego stopnia i mają równe współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej x. " - Internet.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz współczynnik a
Albo z mojej - ,,dwa wielomiany są równe gdy są jednakowe" (może odkrywcze to to nie jest ale praktyczne).
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-a)^2}\)
\(\displaystyle{ V(x)=(x^2+1)^2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-a)^2}\)
\(\displaystyle{ V(x)=(x^2+1)^2}\)