Najmniejsza wartość wyrażenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gagatek461

Najmniejsza wartość wyrażenia

Post autor: gagatek461 »

Wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia \(\displaystyle{ x ^{3} +y ^{3}}\), jeśli \(\displaystyle{ x+y=2}\)
Starwalker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Najmniejsza wartość wyrażenia

Post autor: Starwalker »

\(\displaystyle{ x ^{3}+y ^{3} =(x+y)(x ^{2}-xy+ y^{2})=2(x ^{2}-xy+y ^{2})=2[(x+y) ^{2}-3xy]=8-6xy}\)
Teraz podstawiasz, że np x=2-y i liczysz wierzchołek parabolki.
ODPOWIEDZ