Suma kwadratów pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=a x^{3}-6a x^{2}+(5a+6)x-6}\) jest równa 14. Wyznacz parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu, jeżeli jego współczynniki są liczbami całkowitymi.
Kombinowałem, lecz nie mam pomysłu...
wyznacz parametr a
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz parametr a
Bardzo proszę o dokładniejsze wyjasnienie zadania, bo w dalszym ciągu mam z nim problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz parametr a
Jak wiesz, że w(1)=0 to wydzielasz przez wielomian (x-1) i masz \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(a x^{2}-5ax+6)}\)I teraz wzory Vieta się kłaniają... po obliczeniu ze wzorów Vieta wychodzi, że a=1, a pozostałe pierwiastki to 2 i 3. Jak coś nie jest jasne to pytaj.
wyznacz parametr a
takie mam pytanie, skąd wiemy, że jednym z pierwiastków jest 1.?
wiem, że 14 da się rozpisać jedynie jako \(\displaystyle{ 1^{2} + 2 ^{2} + 3 ^{2}}\) aby były pierwiastki całkowite, jednak nie wiem czy można tak po prostu na 'oko' stwierdzić, że pierwiastkiem jest 1?
równie dobrze mogłoby to być -1.
a już chyba wiem, po prostu na samym początku sprawdzam czy w(1) = 0 lub w(-1)=0, zgadza się tylko w(1), a reszta jest już prosta
wiem, że 14 da się rozpisać jedynie jako \(\displaystyle{ 1^{2} + 2 ^{2} + 3 ^{2}}\) aby były pierwiastki całkowite, jednak nie wiem czy można tak po prostu na 'oko' stwierdzić, że pierwiastkiem jest 1?
równie dobrze mogłoby to być -1.
a już chyba wiem, po prostu na samym początku sprawdzam czy w(1) = 0 lub w(-1)=0, zgadza się tylko w(1), a reszta jest już prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
wyznacz parametr a
Wstaw \(\displaystyle{ x=1}\) i sprawdź czy \(\displaystyle{ W(1)=0}\)
btw. W treści mamy, że współczynniki są całkowite, a nie pierwiastki.
btw. W treści mamy, że współczynniki są całkowite, a nie pierwiastki.