Dany jest wielomian W(x)=\(\displaystyle{ x ^{3} +7x ^{2}-36}\)
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ log _{0,5}7*W(x)>0}\)
nie wiem jak się za to zabrać...
Mam wyznaczyć miejsca zerowe wielomianu? co zrobić z logarytmem?
nierówność wielomian z logarytmem
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
nierówność wielomian z logarytmem
Tylko niepozornie wygląda to strasznie. Musisz oszacować czy liczba \(\displaystyle{ log_{0,5}7}\) jest ujemna czy dodatnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
nierówność wielomian z logarytmem
\(\displaystyle{ log_{0,5}7 =x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ^{x} =7}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{-3}=7}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{2} =4}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{3}=8}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2<-x<3}\)
czyli \(\displaystyle{ x<0}\)
tak? co dalej? co z wielomianem?
W(x)< 0 i obliczyć?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ^{x} =7}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{-3}=7}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{2} =4}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{3}=8}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2<-x<3}\)
czyli \(\displaystyle{ x<0}\)
tak? co dalej? co z wielomianem?
W(x)< 0 i obliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
nierówność wielomian z logarytmem
wyszło mi że
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-6) \cup (-3;2 )}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-6) \cup (-3;2 )}\)