Wyznacz pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz226
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: mateusz226 »

dla jakich wartosci parametru wielomianu
A) \(\displaystyle{ W(x) = -x^{3}+2mx^{2}+8x+m-5}\)
B) \(\displaystyle{ P(x) = x^{3}+mx^{2}-13x +n}\)
jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-2}\).
Wyznacz pierwiastki wielomianu dla oblinoczej wartości parametru.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, o 18:40 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: mateusz_rad »

W(2)=0 w obu przykładach.

Aby wyznaczyć pozostałe pierwiastki wielomian dany w przykładzie podziel przez (x-2) i rozłóż/jeśli się da/ na czynniki liniowe.

Pzdr.
MM.
ODPOWIEDZ