dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: saviol7 »

\(\displaystyle{ P (x) = (x-2)(x-m-5)(x-6m-20)}\)
Mam podać pierwiastki tego wielomianu i wyznaczyć parametr \(\displaystyle{ m}\) tak aby wielomian miał dokładnie 2 pierwiastki.

Proszę o jakąś wskazówkę.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, o 12:15 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: tometomek91 »

Jeden pierwiastek to 2. \(\displaystyle{ P(x)}\) będzie miał dokładnie 2 pierwiastki, gdy \(\displaystyle{ W(x)=(x-m-5)(x-6m-20)}\) będzie miał jeden, tzn. dwa identyczne.
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: saviol7 »

Niestety nadal nie rozumiem jak to rozwiazac ;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: piasek101 »

tometomek91 pisze:Jeden pierwiastek to 2. \(\displaystyle{ P(x)}\) będzie miał dokładnie 2 pierwiastki, gdy \(\displaystyle{ W(x)=(x-m-5)(x-6m-20)}\) będzie miał jeden, tzn. dwa identyczne.
Nie rozpatrywałem jeszcze przypadków - ale P(x) będzie miał dwa pierwiastki wtedy gdy dwa z trzech nawiasów będą miały jednakowe ,,miejsca zerowe" niekoniecznie mają to być dwa ostatnie.

Zatem dwa z podanych niżej mają być jednakowe :

\(\displaystyle{ x_1=2}\)

\(\displaystyle{ x_2=m+5}\)

\(\displaystyle{ x_3=6m+20}\)
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: saviol7 »

Czyli dla m = -3 p(x) będzie miał 2 pierwiastki ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: piasek101 »

Nie dla takiego (m) masz jeden (potrójny) - sprawdź - zawsze wychodzi (2).
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

dany jest wielomin P(x)- podać pierwiastki

Post autor: saviol7 »

No faktycznie-- 22 mar 2010, o 18:41 --Nie rozkminiam jak wyznaczyć ten parametr żeby wielomian miał dokładnie 2 pierwiastki ;/
ODPOWIEDZ