Co zrobic dalej z czyms takim? Jak rozwiazac dalej taki uklad rownan?
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=3+a-b \\ W(2)=-6+4a+2b \end{cases}}\)
I mam pytanie czy to dobrze zrobilem(rozlozenie na czynniki):
\(\displaystyle{ -x ^{4} + 2 ^{2} +3}\)
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\)
Teraz wyliczenie delty i \(\displaystyle{ t _{1} i t _{2}}\) i wychodzi \(\displaystyle{ t _{1} =3}\) i \(\displaystyle{ t _{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ -(t -3)(t+1)}\)
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ -(x ^{2} -3)(x ^{2}+1)=(x+ \sqrt{3})(x- \sqrt{3})(x^{2}+1)}\)
Wielomiany- dwa przyklady
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomiany- dwa przyklady
1. Prosimy o treść zadania - bo jak na razie to w tym układzie jest 4 niewiadome.
2. Prawdopodobnie tak - patrz zapis wielomianu.
2. Prawdopodobnie tak - patrz zapis wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wielomiany- dwa przyklady
dla jakich a i b liczby -1 i 2 sa pierwiastkami wielomianu
na poczatku wielomian wygladal tak: \(\displaystyle{ W(x)=-x^{3}+ax^{2}+bx+2}\)
potem policzylem i skonczylem na czyms takim jak w pierwszym poscie
na poczatku wielomian wygladal tak: \(\displaystyle{ W(x)=-x^{3}+ax^{2}+bx+2}\)
potem policzylem i skonczylem na czyms takim jak w pierwszym poscie