Znajdź sumę współczynników wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Znajdź sumę współczynników wielomianu
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3}-5 ^{2}-2 ^{a} \cdot x+3}\)
b) Znajdź sumę współczynników wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)=[W(x)] ^{2011}}\), jeśli a=0
pkt. a) obliczyłem i a=2 i x={-1, 0,5; 3}
b) Znajdź sumę współczynników wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)=[W(x)] ^{2011}}\), jeśli a=0
pkt. a) obliczyłem i a=2 i x={-1, 0,5; 3}
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Znajdź sumę współczynników wielomianu
Wstaw jedynkę do obojętnie jakiego wielomianu, np:
\(\displaystyle{ P(x)=2x ^{3} -2x+1}\)
Suma współczynników \(\displaystyle{ = 2+(-2)+1=1}\)
\(\displaystyle{ P(1) = 2 \cdot 1 ^{3} -2 \cdot 1+1 = 2-2+1=1}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x ^{3} -2x+1}\)
Suma współczynników \(\displaystyle{ = 2+(-2)+1=1}\)
\(\displaystyle{ P(1) = 2 \cdot 1 ^{3} -2 \cdot 1+1 = 2-2+1=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
Znajdź sumę współczynników wielomianu
Ale ja nie rozumiem dlaczego w ten sposób się to robi. Dlaczego mam sobie założyć, że wstawię za x właśnie 1. Poco jest ta potęga 2011?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Znajdź sumę współczynników wielomianu
Wcale nie zakładasz, że masz jedynkę wstawić za \(\displaystyle{ x}\). W poleceniu masz obliczyć sumę współczynników wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\), a współczynniki wielomianu liczy się właśnie wstawiając jedynkę za \(\displaystyle{ x}\), czyli po prostu licząc \(\displaystyle{ Q(1)}\)Tommaso pisze:Ale ja nie rozumiem dlaczego w ten sposób się to robi. Dlaczego mam sobie założyć, że wstawię za x właśnie 1.
To treść zadania, spytaj autora -.-Tommaso pisze:Poco jest ta potęga 2011?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Znajdź sumę współczynników wielomianu
\(\displaystyle{ a \cdot x^n = a \ dla \ x=1}\)Tommaso pisze:Ale ja nie rozumiem dlaczego w ten sposób się to robi. Dlaczego mam sobie założyć, że wstawię za x właśnie 1. Poco jest ta potęga 2011?
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Znajdź sumę współczynników wielomianu
Suma współczynników kazdego wielomianu rowna sie P(1)
W tym zadaniu suma wspolczynników W(x) rowna jest W(1) czyli -1.
(-1)^{2011} = -1
Tak to powinno wygladac?
W tym zadaniu suma wspolczynników W(x) rowna jest W(1) czyli -1.
(-1)^{2011} = -1
Tak to powinno wygladac?