zbiór rozwiązań nierówności
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
zbiór rozwiązań nierówności
1Oblicz, dla jakich wartości m zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ x^2-3x+2<0}\) jest zawarty w zbiorze nierówności \(\displaystyle{ x^2-(2m-1)x+8m>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
zbiór rozwiązań nierówności
Rozwiązaniem pierwszej nierówności jest zbiór \(\displaystyle{ (- \infty , 1) \cup (2, \infty )}\)
Lewa strona drugiej nierówności to też funkcja kwadratowa. Chcemy aby przyjmowała wartości dodatnie przynajmniej dla wyżej wymienionego przedziału. Musi ona więc nie mieć pierwiastków lub mięć pierwiastki (lub jeden pierwiastek) w przedziale \(\displaystyle{ <1,2>}\).
Wynika z tego następująca alternatywa:
\(\displaystyle{ delta<0}\)lub\(\displaystyle{ delta \ge 0 \cap p \ge 1 \cap p \le 2 \cap f(1) \ge 0 \cap f(2) \ge 0}\)
Lewa strona drugiej nierówności to też funkcja kwadratowa. Chcemy aby przyjmowała wartości dodatnie przynajmniej dla wyżej wymienionego przedziału. Musi ona więc nie mieć pierwiastków lub mięć pierwiastki (lub jeden pierwiastek) w przedziale \(\displaystyle{ <1,2>}\).
Wynika z tego następująca alternatywa:
\(\displaystyle{ delta<0}\)lub\(\displaystyle{ delta \ge 0 \cap p \ge 1 \cap p \le 2 \cap f(1) \ge 0 \cap f(2) \ge 0}\)