Rozwiąż równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Chocco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szcz.

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Chocco »

\(\displaystyle{ x^3+5x^2-9x-45=0}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, o 14:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: pingu »

\(\displaystyle{ x^{3} + 5x^{2} - 9x - 45 = 0}\)

\(\displaystyle{ x ^{2} (x + 5) - 9(x +5) = 0}\)

a teraz:
\(\displaystyle{ (x+5)(...............) = 0}\)

reszta już z górki

pozdrawiam
pingu
Chocco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szcz.

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Chocco »

Nie z górki bo nie wiem co dalej te 2 linijki mam ... nie rozumiem ostatniego z kropkami w nawiasie... ;>
Malutka_Ida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Malutka_Ida »

pingu pisze:\(\displaystyle{ x^{3} + 5x^{2} - 9x - 45 = 0}\)

\(\displaystyle{ x ^{2} (x + 5) - 9(x +5) = 0}\)
Teraz wyciągasz \(\displaystyle{ (x +5)}\) przed nawias i masz tak:

\(\displaystyle{ (x+5)(x ^{2} - 9) = 0}\)

i w tym momencie musisz skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} = (a - b)(a+b)}\)

no i jak pingu określił: "reszta już z górki"

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ