Jak zapisać to w postaci iloczynowej? Wiem, jak będzie ona wyglądać, ale nie wiem jak do tego dojść:
\(\displaystyle{ 3tg^{3}x-3tg^{2}x-tgx+1=0}\)
Zapisać w postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Zapisać w postaci iloczynowej
Grupujemy:
\(\displaystyle{ 3tg^{3}x-3tg^{2}x-tgx+1=3tg^{2}x(tgx-1)-(tgx-1)=(tgx-1)(3tg^{2}x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ 3tg^{3}x-3tg^{2}x-tgx+1=3tg^{2}x(tgx-1)-(tgx-1)=(tgx-1)(3tg^{2}x-1)=0}\)
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Zapisać w postaci iloczynowej
Dzięki, wiedziałem że to coś prostego
a jak dojść do postaci \(\displaystyle{ (tgx-1)(tgx+\frac{\sqrt3}{3})(tgx-\frac{\sqrt3}{3})}\) ? Bo taka właśnie jest końcowa i na niej najbardziej mi zależy. Nie wiem skąd te ułamki się w niej wzięły
a jak dojść do postaci \(\displaystyle{ (tgx-1)(tgx+\frac{\sqrt3}{3})(tgx-\frac{\sqrt3}{3})}\) ? Bo taka właśnie jest końcowa i na niej najbardziej mi zależy. Nie wiem skąd te ułamki się w niej wzięły
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Zapisać w postaci iloczynowej
Skorzystamy ze wzoru \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\):
\(\displaystyle{ (tgx-1)(3tg^{2}x-1)=(tgx-1)(\sqrt{3}tgx-1)(\sqrt{3}tgx+1)=0 \Leftrightarrow
(tgx-1)(tgx+\frac{\sqrt3}{3})(tgx-\frac{\sqrt3}{3})=0}\)
\(\displaystyle{ (tgx-1)(3tg^{2}x-1)=(tgx-1)(\sqrt{3}tgx-1)(\sqrt{3}tgx+1)=0 \Leftrightarrow
(tgx-1)(tgx+\frac{\sqrt3}{3})(tgx-\frac{\sqrt3}{3})=0}\)