Wyznacz wartości a i b dla ktorych pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}+(4b+a) x^{2} - (3b-a)x - 12}\)
są liczby 2 i -3.
Wartości a i b, dla których pierwiastkami wielomianu są...
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wartości a i b, dla których pierwiastkami wielomianu są...
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\W(-3)=0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Wartości a i b, dla których pierwiastkami wielomianu są...
czy to pewne bo po zastosowaniu powyższej wskazówki wynik nie zgadza się z odp... ;/-- 18 marca 2010, 20:49 --móglby to ktos policzyc bo ja robie i robie a wynik z odp sie nie zgadza...
a ma wyjsc a= -1
b= 1 ....
a ma wyjsc a= -1
b= 1 ....
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Wartości a i b, dla których pierwiastkami wielomianu są...
I tak wychodzi.
Zrobiłeś jakiś błąd rachunkowy.
To podstawieniu otrzymujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}6a+10b=4 \\ 6a+45b=39 \end{cases}}\)
Rozwiązaniem tego układu jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1\\b=1\end{cases}}\)
Pzdr.
MM.
Zrobiłeś jakiś błąd rachunkowy.
To podstawieniu otrzymujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases}6a+10b=4 \\ 6a+45b=39 \end{cases}}\)
Rozwiązaniem tego układu jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1\\b=1\end{cases}}\)
Pzdr.
MM.