znależc pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pikra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 19 cze 2009, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

znależc pierwiastki wielomianu

Post autor: pikra »

znależc pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ 3x ^{3}-4x ^{2} +7x-2}\)
marseel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 20 razy

znależc pierwiastki wielomianu

Post autor: marseel »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 3x ^{3}-4x ^{2} +7x-2 = (3 x-1) (x^{2}-x+2)}\)
Więc wystarczy znaleźć argumenty dla których \(\displaystyle{ (3x-1) = 0 \vee (x^{2}-x+2)=0}\)
pikra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 19 cze 2009, o 00:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

znależc pierwiastki wielomianu

Post autor: pikra »

a sposób jak do tego doszedłeś jest jakiś??
ODPOWIEDZ