Mam takie zadanie które mam rozwiązać na równaniu . Oto ono:
Do zbiornika wodnego doprowadzono dwe rury o różnych przekrojach. Wlewając wodę pierwszą rurą można napełnić zbiornik w czasie 5 h, a drugą rurą w czasie 3h. W jakim czasie można napełnić ten zbiornik, wlewając wodę obiema rurami jednocześnie???
PROSZĘ TO PILNE
Równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 mar 2010, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gocłowo
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Równania i nierówności
1 rura napełnia w ciagu 1h - \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)basenu
2 rura napełnia w ciągu 1 h - \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) basenu
obie rury napełniaja razem ciągu 1h - \(\displaystyle{ \frac{1}{5}+ \frac{1}{3} = \frac{8}{15}}\) basenu
x - czas napełnienia całego basenu z obu rur
\(\displaystyle{ \frac{8}{15}b - 60 min}\)
\(\displaystyle{ b - x}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{60}{ \frac{8}{15} } = 60 \cdot \frac{15}{8} = 112,5 min =1h 52min 30sek}\)
2 rura napełnia w ciągu 1 h - \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) basenu
obie rury napełniaja razem ciągu 1h - \(\displaystyle{ \frac{1}{5}+ \frac{1}{3} = \frac{8}{15}}\) basenu
x - czas napełnienia całego basenu z obu rur
\(\displaystyle{ \frac{8}{15}b - 60 min}\)
\(\displaystyle{ b - x}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{60}{ \frac{8}{15} } = 60 \cdot \frac{15}{8} = 112,5 min =1h 52min 30sek}\)