Znajdź wartości parametru a, dla których równanie ax4-x2 + 1 = 0 ma cztery pierwiastki.
Za pomoc w rozwiązaniu z góry dzienks
Znajdź wartości parametru
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Znajdź wartości parametru
Mógłbyś to zapisać w TeX-u ?
Jeśli miałoby to postać \(\displaystyle{ ax^4 -x^2 +1=0}\) to podstaw \(\displaystyle{ x^2=t, t>0}\) i z układu warunków \(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge t_{1}+t_{2}>0 \wedge t_{1} \cdot t_{2}>0 a 0}\) wyliczysz, że \(\displaystyle{ a (0;\frac{1}{4} )}\).
Jeśli miałoby to postać \(\displaystyle{ ax^4 -x^2 +1=0}\) to podstaw \(\displaystyle{ x^2=t, t>0}\) i z układu warunków \(\displaystyle{ \Delta>0 \wedge t_{1}+t_{2}>0 \wedge t_{1} \cdot t_{2}>0 a 0}\) wyliczysz, że \(\displaystyle{ a (0;\frac{1}{4} )}\).