Wyznacz takie współczynniki a, b, c aby wielomiany W(x) i P(x) były równe, jeśli: \(\displaystyle{ W(x)=(ax^{2}-bx+c)(x^{2}-3)}\) \(\displaystyle{ P(x)=ax^{4}-4x^{3}+x^{2}+8x-1}\)
Bardzo proszę o rozpisanie krok po kroku. Będę bardzo wdzięczny.
Wspólczynniki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 lut 2010, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Wspólczynniki wielomianu
1. Wymnóż wielomian W(x).
2. Powyłączaj przed nawias odpowiednie potęgi zmiennej x, np
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}(3w+5c)-x ^{2} (12-c)}\)
3. Porównaj współczynniki przy zmiennych w odpowiednich potęgach, tzn. przy 3 potędze x zarówno w jednym jak i w 2 wielomianie współczynniki muszą być równe- przyrównaj je po prostu do siebie.
4. Rozwiąż układ równań z 3 niewiadomymi /a,b,c/
Pzdr.
MM.
2. Powyłączaj przed nawias odpowiednie potęgi zmiennej x, np
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}(3w+5c)-x ^{2} (12-c)}\)
3. Porównaj współczynniki przy zmiennych w odpowiednich potęgach, tzn. przy 3 potędze x zarówno w jednym jak i w 2 wielomianie współczynniki muszą być równe- przyrównaj je po prostu do siebie.
4. Rozwiąż układ równań z 3 niewiadomymi /a,b,c/
Pzdr.
MM.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 lut 2010, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 9 razy