Mam problem z dwoma zadaniami, proszę o wytłumaczenie.
1. Podaj wszystkie pierwiastki (o ile istnieją) wielomianu W(x) jeśli:
Mój komentarz: Umiem wyznaczyć pierwiastek gdy mam podany dwumian, natomiast nie potrafię tego określić kiedy mam tylko przykład.
\(\displaystyle{ W(x)=(3x-1)( x^{2}-9)(4x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x+4)x}\)
2. Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ i krotność:
Mój komentarz: Określałem krotność poprzez długie rozpisywanie (ciągłe dzielenie itd) i miałem podana już liczbę którą miałem sprawdzić czy jest pierwiastkiem. Gdy robiliśmy to przy tablicy osoby pisały wyniki bez większego liczenia. Jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ W(X)=( x^{2}+9) (x-1)^{4}(x+2)}\) wynik, nie wiem dlaczego x=1 k=4; x=2 k=1
Podaj wszystkie wielomiany, i określ ich krotność.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Pomógł: 6 razy
Podaj wszystkie wielomiany, i określ ich krotność.
jeśli chodzi o 1 zadanie to:
\(\displaystyle{ W(x)=(3x-1)(x-3)(x+3)(4x+2) \Rightarrow x_{1}= \frac{1}{3} \wedge x_{2}=3 \wedge x_{3}=-3 \wedge x_{4}= -\frac{1}{2}
W(x)=(x-1)(x+4)x \Rightarrow x_{1}=1 \wedge x_{2}=-4 \wedge x_{2}=0}\)
Krotonść pierwiastka określasz na podstawie potęgi przy tym pierwiastku.
\(\displaystyle{ W(x)=(3x-1)(x-3)(x+3)(4x+2) \Rightarrow x_{1}= \frac{1}{3} \wedge x_{2}=3 \wedge x_{3}=-3 \wedge x_{4}= -\frac{1}{2}
W(x)=(x-1)(x+4)x \Rightarrow x_{1}=1 \wedge x_{2}=-4 \wedge x_{2}=0}\)
Krotonść pierwiastka określasz na podstawie potęgi przy tym pierwiastku.
Podaj wszystkie wielomiany, i określ ich krotność.
To co napisałeś to jest odpowiedz, a mógł byś powiedzieć jak to policzyłeś? bez rozpisywania tylko co i jak, prosze
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Pomógł: 6 razy
Podaj wszystkie wielomiany, i określ ich krotność.
w pierwszym wielomianie \(\displaystyle{ ( x^{2}+9)=(x-3)(x+3)}\) bo to jest wzór skróconego mnożenia, potem każdy nawias przyrównujesz do 0 i liczysz pierwiastki-- 17 mar 2010, o 20:40 --oczywiście\(\displaystyle{ ( x^{2}-9)=(x-3)(x+3)}\)