Dwa równania i parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dziobal89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 paź 2006, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praszka
Podziękował: 4 razy

Dwa równania i parametr

Post autor: dziobal89 »

Mam jedno zadanko i nie bardzo wiem jak się za nie zabrac i prosze o waszą pomoc:

Dla jakich wartości parametru m równania

2x^2 - (3m + 2)x + 12 = 0 i 4x^2 - (9m - 2)x + 36 = 0

mają wspólny pierwiastek?
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

Dwa równania i parametr

Post autor: qsiarz »

maja miec jeden wspolny pierwiastek? i w ogole jeden pierwiastek? jak tak to wobec tego delta=0, i -b/2a z obu rownan sa rowne.
ODPOWIEDZ