Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariusz48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 15 mar 2009, o 11:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: mariusz48 »

\(\displaystyle{ -2x ^{3}+22x ^{2}+6x-66=0}\)
Awatar użytkownika
delirioum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
Pomógł: 11 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: delirioum »

\(\displaystyle{ -2x ^{2}(x-11)-6(x-11)=0}\)

\(\displaystyle{ -2(x ^{2}+3)(x-11)=0}\)

\(\displaystyle{ x=11 \ x= \sqrt{3}\ x=- \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 19:14 przez delirioum, łącznie zmieniany 1 raz.
mariusz48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 15 mar 2009, o 11:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: mariusz48 »

coś nie tak chyba ponieważ -6 razy x = -6x a nie 6x właśnie nie mogę tego rozgryźć
Awatar użytkownika
delirioum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
Pomógł: 11 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: delirioum »

tak zauważyłam swój błąd i juz poprawiłam
powinno wszystko grac ;D
mariusz48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 15 mar 2009, o 11:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: mariusz48 »

ok wielkie dzięki jeszcze mam 2 przykłady z którymi nie mogę sobie poradzić mogła być pomódz ?

\(\displaystyle{ 3x ^{4} -14x ^{3}+32x ^{2}-31x+10=0}\)
\(\displaystyle{ -4x ^{4}+4x ^{3}+17x ^{2}-9x-18=0}\)
ODPOWIEDZ