Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariusz48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 15 mar 2009, o 11:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: mariusz48 »

\(\displaystyle{ 2x ^{3} -x ^{2} -18x+9=0}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ x^2 \left(2x-1 \right)-9 \left(2x-1 \right) = \left(x^2-9 \right) \left(2x-1 \right)}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ x^2(2x-1)-9(2x-1)=0}\)

\(\displaystyle{ (2x-1)(x^2-9)=0}\)

\(\displaystyle{ (2x-1)(x-3)(x+3)=0}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \vee x=3 \vee x=-3}\)
marseel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 20 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: marseel »

\(\displaystyle{ 2x ^{3} -x ^{2} -18x+9 = (x-3) (x+3) (2 x-1) = 0 \Leftrightarrow x = \frac{1}{2} \vee x = -3 \vee x = 3}\)
ODPOWIEDZ