Rozwiąż:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Rozwiąż:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ x^4+2x^3+5x^2+4x-6=0}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Rozwiąż:

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x^{4}+x^{2}+4+2x^{3}+4x^{2}+4x-10=0 \\ (x^{2}+x+2)^{2}-10=0 \\ ((x^{2}+x+2)+\sqrt{10})((x^{2}+x+2)-\sqrt{10})=0 \\ (x^{2}+x+2+\sqrt{10})(x^{2}+x+2-\sqrt{10})=0}\)
...
ODPOWIEDZ