dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

Wykonaj dzielenie wielomianów:
\(\displaystyle{ (x^5+3x^4-2x^3+x+1):(x^3-2x^2+x+3)}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »

mi wychodzi: \(\displaystyle{ x^{2}+5x+7}\) reszta: \(\displaystyle{ 7x^{2}-7x-20}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

ok, a jest może gdzieś jakaś stronka gdzie jest dokładnie opisane jak się dzieli wielomiany przez siebie lub opisać słownie jak się to robi? mógłby też ktoś napisać jak to zrobić za pomocą programu Mathematica jeśli taka możliwość istnieje
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »


mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

a nie ma gdzieś stronki na necie żeby się dało wpisać wielomiany i aby uzyskać wynik i/lub sposób dzielenia? bo na poolicz.pl tego nie ma.

i mam jeszcze problem z jednym zdaniem

Dla jakich a i b reszta z dzielenia wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+(a+b)x^3+x^2+(2a-b)x-15}\)
przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2+2x-3}\) wynosi \(\displaystyle{ r(x)=2x-3}\) ?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »

P(x)=(x+3)(x-1)

czyli wyjdzie równosc:
W(-3)=r(-3)
W(1)=r(1)
i masz układzik
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

mogłbyś opisać słownie jak się to robi?
najpierw trzeba podzielić wielomian W(x) przez P(x) tak? i co dalej?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »

masz taką sytuację:
W(x)=Q(x)P(x)+r(x)
mamy W(x), P(x) i r(x)
nie znamy Q(x); żeby wydzielic je możemy wyznaczyc takie x, aby Q(x)P(x) nam znikło. takimi x są miejsca zerowe P(x), ale których Q(x)P(x)=0. Wtedy wychodzą nam te dwie równości, z których wyjdą nam juz spokojnie a i b
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

hmm nie braliśmy jeszcze miejc zerowych wielomianów nie ma innego sposobu ? xD
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »

no nie miejsca zerowe tylko pierwiastki - no nie mów że nie mieliście...

to był prostszy i szybszy sposób, ale jak chcesz to można jeszcze dzielic... i wtedy porównac współczynniki przy resztach...
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

my mieliśmy na razie 2 lekcje z wielomianów
może pokażesz tą drugą metodę
ps. jak tam twoja nauka w brydża obczaiłeś już zasady?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »

mat1989 pisze:my mieliśmy na razie 2 lekcje z wielomianów
to w takim razie będzie na następnej

a w brydża to sie jeszcze wgryzam obaczym,co będzie
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

dobra, jeśli możesz opisz co mam zrobić po wydzieleniu tych wielomianów zecy uzyskać te współczynniki
Calasilyar pisze:a w brydża to się jeszcze wgryzam obaczym,co będzie
w sumie prosta gra zasad uczyłem się ponad rok i dalej się uczę ;] hehe
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Calasilyar »

wychodzi ci jakaś tam reszta z dzielenia kx+l
porównujesz sobie k=2 i l=-3 i znów wychodzi układ

ja nie tylko się muszę nauczyc, ale jeszcze kogoś do gry skombinowac
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: mat1989 »

czyli tak
Calasilyar pisze:ja nie tylko się muszę nauczyc, ale jeszcze kogoś do gry skombinowac
ale chcesz grać na realu czy przez neta?
ps. może jutro jeszcze zadam jakieś pytanie do tego tematu bo dziś nie jestem tego w stanie przetrawaić, za późna pora
ODPOWIEDZ