reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Sztywny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2009, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Sztywny01 »

Zadanie

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez wielomian \(\displaystyle{ x - 2}\), jeśli reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez wielomian \(\displaystyle{ 3x ^{2}-7x+2}\) jest równa \(\displaystyle{ x - 3}\).

Proszę o pomoc w tym zadaniu bo nie rozumiem go. Z góry dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

reszta z dzielenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)= Q(x)\cdot (3x^2-7x+2)+(x-3)}\) oraz \(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot (x-2)+r}\)

Liczysz W(2) z obu postaci , szukasz (r).
Sztywny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2009, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Sztywny01 »

Ale czym są Q(x) i P(x)?? Skąd wziąłeś te wielomiany??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

reszta z dzielenia

Post autor: piasek101 »

One w zasadzie są nieistotne - to wyniki dzielenia W(x) przez podane (oczywiście dochodzą jeszcze reszty).
Sztywny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2009, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Sztywny01 »

Dobrze już wiem wyszło mi r=-1

Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ