Równanie sześcienne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Cato
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 17 gru 2007, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Frankfurt
Podziękował: 28 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Cato »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ x^{3}-3 x^{2} +5x-15=0}\)
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ x^{3}-3 x^{2} +5x-15=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3)+5(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+5)(x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
Antygena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Równanie sześcienne

Post autor: Antygena »

a nie trzeba jeszcze rozpisać \(\displaystyle{ x^2 +5}\)
na \(\displaystyle{ (x+\sqrt{5})(x-\sqrt{5})}\) i wtedy \(\displaystyle{ x=-\sqrt{5}}\) również i dopiero wtedy możemy wywnioskować, że \(\displaystyle{ x=3}\)?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, o 16:27 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Adifek »

nie, z tego nawiasu nie ma pierwiastków
\(\displaystyle{ x^{2}+5=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=-5}\)
co jest sprzecznością
ODPOWIEDZ