redukcja równań
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 17:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mały, wielki świat
- Pomógł: 2 razy
redukcja równań
czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego bez zaliczenia się na śmierć ? \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y^{2}z^{3}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0\\xyz^{3}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0\\xy^{2}z^{2}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0 \end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
redukcja równań
\(\displaystyle{ y^{2}z^{3}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ y^{2}z^{3}(a-2x-2y-3z)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ y=0 \vee z=0 \vee a-2x-2y-3z=0}\)
\(\displaystyle{ xyz^{3}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ xyz^{3}(a-x-3y-3z)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ x=0 \vee y=0 \vee z=0 \vee a-x-3y-3z=0}\)
\(\displaystyle{ xy^{2}z^{2}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ xy^{2}z^{2}(a-x-2y-4z)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ x=0 \vee y=0 \vee z=0 \vee a-x-2y-4z=0}\)
I trzeba rozważyć poszczególne przypadki
\(\displaystyle{ y^{2}z^{3}(a-2x-2y-3z)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ y=0 \vee z=0 \vee a-2x-2y-3z=0}\)
\(\displaystyle{ xyz^{3}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ xyz^{3}(a-x-3y-3z)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ x=0 \vee y=0 \vee z=0 \vee a-x-3y-3z=0}\)
\(\displaystyle{ xy^{2}z^{2}(a-x-2y-3z)-xy^{2}z^{3}=0}\)
\(\displaystyle{ xy^{2}z^{2}(a-x-2y-4z)=0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ x=0 \vee y=0 \vee z=0 \vee a-x-2y-4z=0}\)
I trzeba rozważyć poszczególne przypadki