Wyznacz współczynniki a, b...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Rageti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2010, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wyznacz współczynniki a, b...

Post autor: Rageti »

Wyznacz współczynniki a, b tak aby wielomian \(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x) = H(x)}\), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{2} + 3x +2
F(x) = ax + b
H(x) = 2x ^{3} + 3x ^{2} 5x - 6}\)



Prosiłabym o wytłumaczenie po kolei jak to zrobić. b wyznaczę spokojnie, przy a jest problem.
Z góry dziękuję.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wyznacz współczynniki a, b...

Post autor: TheBill »

Pomnóż \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ F(x)}\) Następnie otrzymany wielomian przyrównaj z \(\displaystyle{ H(x)}\) (współczynniki). Jeżeli będzie nadal jakiś problem, napisz swoje rozwiązanie.
Rageti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2010, o 12:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wyznacz współczynniki a, b...

Post autor: Rageti »

dzięki, byłam blisko. (:
ODPOWIEDZ