Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
1 Rozloz wielomiany na czynniki jak najnizszego stopnia
\(\displaystyle{ y=3x^{3} + 9x ^{2} - 5x - 15}\)
\(\displaystyle{ y=3x^{3} + 10x ^{2} + 7x}\)
\(\displaystyle{ y=(x-3x^{2})(2x^{3}-16)(x^{2} +4)}\)
\(\displaystyle{ y=-x^{4}+2x^{2}+3}\)
\(\displaystyle{ y=x^{4}-9}\)
2 Okresl dla jakich a, wielomiany P(x) i W(x) sa rowne
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-4)(2x^{2}+x)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x^{4}+x^{3}+ax^{2}-4x}\)
3 Rozwiaz rownania
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - 2x=0}\)
\(\displaystyle{ -x^{3} + 3x^{2} +x-3=0}\)
\(\displaystyle{ y=3x^{3} + 9x ^{2} - 5x - 15}\)
\(\displaystyle{ y=3x^{3} + 10x ^{2} + 7x}\)
\(\displaystyle{ y=(x-3x^{2})(2x^{3}-16)(x^{2} +4)}\)
\(\displaystyle{ y=-x^{4}+2x^{2}+3}\)
\(\displaystyle{ y=x^{4}-9}\)
2 Okresl dla jakich a, wielomiany P(x) i W(x) sa rowne
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-4)(2x^{2}+x)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=2x^{4}+x^{3}+ax^{2}-4x}\)
3 Rozwiaz rownania
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - 2x=0}\)
\(\displaystyle{ -x^{3} + 3x^{2} +x-3=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Wskazówka:
Zakładam, że z czynnikami drugiego stopnia poradzisz sobie bez problemu.
1a) Wyciągnij przed nawias wspólny czynnik ze składnika 1 i 2 oraz 3 i 4
b) wyciągnij x przed nawias
c) w drugim czynniku wyciągnij 2 przed nawias i skorzystaj ze wzoru na różnicę sześcianów
d) zrób podstawienie \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
e) skorzystaj dwukrotnie ze wzoru na różnicę kwadratów.
2) Wymnóż nawiasy i przyrównaj współczynniki przy tych samych potęgach
3a) wyciągnij x przed nawias.
b) wyciągnij przed nawias wspólny czynnik ze składników 1 i 3 oraz 2 i 4
Zakładam, że z czynnikami drugiego stopnia poradzisz sobie bez problemu.
1a) Wyciągnij przed nawias wspólny czynnik ze składnika 1 i 2 oraz 3 i 4
b) wyciągnij x przed nawias
c) w drugim czynniku wyciągnij 2 przed nawias i skorzystaj ze wzoru na różnicę sześcianów
d) zrób podstawienie \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
e) skorzystaj dwukrotnie ze wzoru na różnicę kwadratów.
2) Wymnóż nawiasy i przyrównaj współczynniki przy tych samych potęgach
3a) wyciągnij x przed nawias.
b) wyciągnij przed nawias wspólny czynnik ze składników 1 i 3 oraz 2 i 4
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
\(\displaystyle{ 3x ^{3}+9x^{2}-5x-15=3x^{2}(x+3)-5(x+3)=(3x^{2}-5)(x+3) \\
3x^{3}+7x^{2}+10x=(x+1)(3x^{2}+7x)}\)
to są dwa pierwsze przyklady
3x^{3}+7x^{2}+10x=(x+1)(3x^{2}+7x)}\)
to są dwa pierwsze przyklady
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
To jeszcze nie koniec, bo mają to być czynniki najniższego stopnia.siernieczka pisze:\(\displaystyle{ 3x ^{3}+9x^{2}-5x-15=3x^{2}(x+3)-5(x+3)=(3x^{2}-5)(x+3)}\)
Jesteś pewna, że to jest dobrze?siernieczka pisze:\(\displaystyle{ 3x^{3}+7x^{2}+10x=(x+1)(3x^{2}+7x)}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(3x^{2}+7x)=3x^{3}+7x^{2}+3x^{2}+7x=3x^{3}+10x^{2}+7x \neq 3x^{3}+7x^{2}+10x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
\(\displaystyle{ 3x^{3}+10x^{2}+7x=x(3x^{2}+10x+7)=x(3x+7)(x+1)}\)
teraz jest ok?
teraz jest ok?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, o 23:47 przez siernieczka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Teraz oblicz pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1} \ oraz \ x_{2}}\) i zapisz ten trójmian w postaci iloczynowej, czyli w postaci:
\(\displaystyle{ a(x-x_{1})(x-x_{2})}\)
A w pierwszym przykładzie nie zapomnij rozłożyć na czynniki wyrażenia:
\(\displaystyle{ 3x^{2}-5}\)
------------------------
Po edycji drugi przykład masz OK.
Niektórzy uważają, że formalnie poprawny zapis trójmianu w postaci iloczynowej jest taki jak podałem wyżej (czyli w tym konkretnym przykładzie należałoby wyciągnąć 3 z drugiego czynnika przed iloczyn)
\(\displaystyle{ a(x-x_{1})(x-x_{2})}\)
A w pierwszym przykładzie nie zapomnij rozłożyć na czynniki wyrażenia:
\(\displaystyle{ 3x^{2}-5}\)
------------------------
Po edycji drugi przykład masz OK.
Niektórzy uważają, że formalnie poprawny zapis trójmianu w postaci iloczynowej jest taki jak podałem wyżej (czyli w tym konkretnym przykładzie należałoby wyciągnąć 3 z drugiego czynnika przed iloczyn)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, o 23:54 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
okej no to teraz 3 przyklad
\(\displaystyle{ (x-3x^{2})(2x^{3}-16)(x^{2}+4)=x(1-3x)(x-2)(x^{2}+2x+4)(x^{2}+4)=x(1-3x)(x-2)(x+1)(x+1)(x^{2}+4)}\)
\(\displaystyle{ (x-3x^{2})(2x^{3}-16)(x^{2}+4)=x(1-3x)(x-2)(x^{2}+2x+4)(x^{2}+4)=x(1-3x)(x-2)(x+1)(x+1)(x^{2}+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Trzeci przykład też ma błędy.
W wyniku "zgubiłaś" 2, którą wyciągnęłaś przed nawias z drugiego czynnika \(\displaystyle{ 2(x^{3}-8)}\).
A drugi błąd jest tutaj:
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+4 \neq (x+1)(x+1)}\)
Ten trójmian jest nierozkładalny na czynniki dla liczb rzeczywistych (jaka jest delta?)
W wyniku "zgubiłaś" 2, którą wyciągnęłaś przed nawias z drugiego czynnika \(\displaystyle{ 2(x^{3}-8)}\).
A drugi błąd jest tutaj:
\(\displaystyle{ x^{2}+2x+4 \neq (x+1)(x+1)}\)
Ten trójmian jest nierozkładalny na czynniki dla liczb rzeczywistych (jaka jest delta?)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
acha czyli bedzie tak: \(\displaystyle{ 2x(1-3x)(x-2)(x^{2}+2x+4)(x^{2}+4)}\)
a mam do ciebie pytanie mat_61 czy znasz sie moze na iloczynach skalarnych funkcji w przestrzeni np. zespolonej?-- 13 mar 2010, o 23:10 --teraz ten \(\displaystyle{ x^{4}-9=(x^{2}+3)(x^{2}-3)=(x^{2}+3)(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})}\)
a mam do ciebie pytanie mat_61 czy znasz sie moze na iloczynach skalarnych funkcji w przestrzeni np. zespolonej?-- 13 mar 2010, o 23:10 --teraz ten \(\displaystyle{ x^{4}-9=(x^{2}+3)(x^{2}-3)=(x^{2}+3)(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Taksiernieczka pisze:acha czyli bedzie tak: \(\displaystyle{ 2x(1-3x)(x-2)(x^{2}+2x+4)(x^{2}+4)}\)
Jeżeli chodzi o przestrzeń liczb zespolonych to nie mogę służyć pomocą (było dawno temu i nie bardzo chce mi się do tego wracać)
-----------------------
Przykład \(\displaystyle{ x^{4}-9}\) jest OK
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 8 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
okej dzieki no to teraz jeszcze ostatni przyklad:
\(\displaystyle{ -x^{4}+2x+3=-x^{2}(x-1)(x+1)+x^{2}+3}\)
dalej chyba nie mam pomyslu(o ile sie da)
czekaj zmieniam:
bo mat_61 ma racje zeby przez podstawienie i wtedy wyjdzie \(\displaystyle{ -(x-\sqrt{3})(x+ \sqrt{3}) (x^{2}+1)}\) teraz?
\(\displaystyle{ -x^{4}+2x+3=-x^{2}(x-1)(x+1)+x^{2}+3}\)
dalej chyba nie mam pomyslu(o ile sie da)
czekaj zmieniam:
bo mat_61 ma racje zeby przez podstawienie i wtedy wyjdzie \(\displaystyle{ -(x-\sqrt{3})(x+ \sqrt{3}) (x^{2}+1)}\) teraz?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 00:28 przez siernieczka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Jeżeli to jest 4 przykład z pierwszego zadania to tam jest:
\(\displaystyle{ -x^{4}+2x^{2}+3}\)
Zrób go zgodnie z wcześniejszą wskazówką tzn. podstaw \(\displaystyle{ x^{2}=t}\) rozłóż otrzymany trójmian na postać iloczynową, podstaw \(\displaystyle{ t=x^{2}}\) i rozłóż jeżeli się da te czynniki zawierające \(\displaystyle{ x^{2}}\)
---------------------
No to teraz jeszcze rozłóż na czynniki \(\displaystyle{ x^{2}-3}\)
---------------------
Po ostatniej edycji jest OK
\(\displaystyle{ -x^{4}+2x^{2}+3}\)
Zrób go zgodnie z wcześniejszą wskazówką tzn. podstaw \(\displaystyle{ x^{2}=t}\) rozłóż otrzymany trójmian na postać iloczynową, podstaw \(\displaystyle{ t=x^{2}}\) i rozłóż jeżeli się da te czynniki zawierające \(\displaystyle{ x^{2}}\)
---------------------
No to teraz jeszcze rozłóż na czynniki \(\displaystyle{ x^{2}-3}\)
---------------------
Po ostatniej edycji jest OK
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
To ktore przykaldy w koncu sa dobrze? xD
Prosilbym ew. o numerowanie zadan.
Prosilbym ew. o numerowanie zadan.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Przeczytaj uważnie cały wątek.
Te przykłady, które robiła siernieczka to po poprawkach zrobiła dobrze.
Najlepiej zrób sobie te przykłady sam, porównaj z tym co już jest w tym wątku (zauważ, że są to tylko przykłady z zadania 1) a jak masz wątpliwości to po prostu spytaj o konkretną rzecz w konkretnym zadaniu.
Te przykłady, które robiła siernieczka to po poprawkach zrobiła dobrze.
Najlepiej zrób sobie te przykłady sam, porównaj z tym co już jest w tym wątku (zauważ, że są to tylko przykłady z zadania 1) a jak masz wątpliwości to po prostu spytaj o konkretną rzecz w konkretnym zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 mar 2010, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wielomiany, poziom ponadgimnazjalny
Mam problem z czyms takim:
dla jakich a i b liczby -1 i 2 sa pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=-x^{3}+ax^{2}+bx+2}\)
dla jakich a i b liczby -1 i 2 sa pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=-x^{3}+ax^{2}+bx+2}\)