Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-3x-2}\)
określ ile pierwiastków ma równanie \(\displaystyle{ 2 ^{f(x)}=1}\)
nie rozumiem skąd mam wziąć to f(x) ?
określ ile pierwiastków ma równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
określ ile pierwiastków ma równanie
w książce jest f(x)
sądzisz że to może być błąd
bynajmniej odpowiedź wynosi 2
sądzisz że to może być błąd
bynajmniej odpowiedź wynosi 2
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
określ ile pierwiastków ma równanie
Gdyby było W(x) to właśnie taka byłaby odpowiedź.
Ten wielomian ma 2 pierwiastki (w tym oczywiście jeden podwójny, bo wielomian 3-go stopnia może dla liczb rzeczywistych mieć 1 lub 3 pierwiastki - wśród których mogą być oczywiście pierwiastki wielokrotne). Skoro w równaniu użyto oznaczenia ogólnego funkcji to myślę, że to jest jednak błąd w książce.
Ten wielomian ma 2 pierwiastki (w tym oczywiście jeden podwójny, bo wielomian 3-go stopnia może dla liczb rzeczywistych mieć 1 lub 3 pierwiastki - wśród których mogą być oczywiście pierwiastki wielokrotne). Skoro w równaniu użyto oznaczenia ogólnego funkcji to myślę, że to jest jednak błąd w książce.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
określ ile pierwiastków ma równanie
aha. dzięki. myślałam że jest w tym jakiś haczyk o którym nie wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
określ ile pierwiastków ma równanie
Może i jest ale ja go nie widzę
Bo przecież rozwiązaniem takiego równania byłoby f(x)=0 i koniec zadania. A zakładam, że jest błąd, bo skoro nic nie wiemy o funkcji f(x) to nie mielibyśmy co dalej robić z tym równaniem a dodatkowo byłaby niepotrzebna informacja o wielomianie W(x), bo wówczas nie miałby on żadnego związku z równaniem.
Bo przecież rozwiązaniem takiego równania byłoby f(x)=0 i koniec zadania. A zakładam, że jest błąd, bo skoro nic nie wiemy o funkcji f(x) to nie mielibyśmy co dalej robić z tym równaniem a dodatkowo byłaby niepotrzebna informacja o wielomianie W(x), bo wówczas nie miałby on żadnego związku z równaniem.