Wielomiany oblicz
Wielomiany oblicz
Jurek ma zamiar kupić drukarkę do komputera za 300 zł. Postanowił, że z otrzymanych od rodziców co miesiąc pieniędzy na własne wydatki będzie systematycznie odkładał pewną kwotę. W pierwszym miesiącu odłoży 20 zł, a w każdym następnym o 5zł więcej niż w poprzednim miesiącu. Po ilu miesiącach oszczędzania Jurek będzie mógł kupić drukarkę?
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WG
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Wielomiany oblicz
n-liczba miesięcy potrzebnych do uzbierania pieniędzy
\(\displaystyle{ a _{1}=20}\)
\(\displaystyle{ S _{n}=300}\)
r-różnica
r=5
\(\displaystyle{ S _{n}= \frac{2a _{1} + (n-1)r}{2}*n}\)
do tego wzoru podstawiasz dane i liczysz:) u mnie wyszlo 8 miesięcy;)
\(\displaystyle{ a _{1}=20}\)
\(\displaystyle{ S _{n}=300}\)
r-różnica
r=5
\(\displaystyle{ S _{n}= \frac{2a _{1} + (n-1)r}{2}*n}\)
do tego wzoru podstawiasz dane i liczysz:) u mnie wyszlo 8 miesięcy;)