Oblicz wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
smerf07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 mar 2010, o 11:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz wielomian

Post autor: smerf07 »

Ciąg liczbowy ( \(\displaystyle{ a_{n}}\) ) jest określony wzorem \(\displaystyle{ a_{n}}\) = .
\(\displaystyle{ \frac{4- 3_{n}}{2}}\)
Uzasadnij, że ciąg ( ) jest ciągiem arytmetycznym.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz wielomian

Post autor: Lbubsazob »

Oblicz 3 pierwsze wyrazy ciągu (ze wzoru).
A potem sprawdź, czy spełniają warunek \(\displaystyle{ a_3-a_2=a_2-a_1}\).
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Oblicz wielomian

Post autor: wszamol »

ale to byłby dowód tylko na pierwsze trzy wyrazy ciągu.

Żeby zrobić dla całego ciągu trzeba sprawdzić, czy:
\(\displaystyle{ a _{n+1}-a _{n}=const}\)
macius26i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 mar 2010, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław
Pomógł: 1 raz

Oblicz wielomian

Post autor: macius26i »

\(\displaystyle{ a_{n+1}-a_{n}=a_{n+2}-a_{n+1}}\)

Jeżeli zachodzi rownosc ciag ten jest arytmetyczny-- 13 mar 2010, o 10:28 --
ODPOWIEDZ