układ równań z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

układ równań z parametrem

Post autor: kaniaabc »

dany jest układ równań
I. x+ky=k+2
II. kx+y=k

wyznacz wszystkie wartości k , dla których układ równańma dokładnie jedno rozwiązanie będące parą liczb dodatnich.

macie pomysly na jakies zalozenia?
junior15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 225
Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 22 razy

układ równań z parametrem

Post autor: junior15 »

Skorzystaj ze wzorów Cramera. Policz wyznacznik główny, który ma być różny od zera, \(\displaystyle{ x= \frac{W _{x} }{w}}\), \(\displaystyle{ y= \frac{W _{y} }{W}}\) i wydaje mi się, żeby były większe od zera to po prostu \(\displaystyle{ x>0 \wedge y>0}\)
ODPOWIEDZ