Dany jest wielomian P(x)...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kasiutka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 gru 2009, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stargard

Dany jest wielomian P(x)...

Post autor: kasiutka3 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ P(x)=(x-2)(x-m-5)(x-6m-20)}\)

a) Podaj pierwiastki tego wielomianu.

b) Wyznacz parametr m, tak aby wielomian miał dokładnie dwa pierwiastki.

od. a) \(\displaystyle{ x _{1}=2}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=m-5}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=6m-20}\)
poprawnie?

jak zrobić b)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dany jest wielomian P(x)...

Post autor: piasek101 »

a) tylko pierwszy ok.
Masz otrzymać taki wynik aby po wstawieniu zamiast x-sa nawias miał wartość zero.

b) któreś dwa pierwiastki mają być jednakowe, a trzeci inny.
ODPOWIEDZ