wyznacz wszystkie pary(x,y)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kasiutka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 gru 2009, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stargard

wyznacz wszystkie pary(x,y)

Post autor: kasiutka3 »

Wiedząc, że x,y są liczbami naturalnymi, wyznacz wszystkie pary (x,y), które spełniają równanie \(\displaystyle{ (x+x^{2})(y-1) = 10 .}\)

Jak mam zacząć rozwiązywać takie zadanie?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

wyznacz wszystkie pary(x,y)

Post autor: blost »

muszisz zauwazyc ze czynniki po lewej stronie musza byc dzielnikami 10
moga to byc
1,10
2,5
5,2
10,1
musisz teraz sprawdzic ktore rozwiazanie bedzie "pasowac"
bedzie to z tego co widze 2,5 i liczysz jakie sa w tym przypadku wartosci x i y
x=1
y=6
ODPOWIEDZ