Rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Hatake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozkład na czynniki

Post autor: Hatake »

Witam! Mam taki problem, otóż nie bylo mnie dzisiaj w szkole i jest takie zadanie: "Rozwiąż równanie , rozkładając najpierw lewą stronę na czynniki" i zabardzo nie wiem jak sie do tego zabrać. Jeśli ktoś mógłby mi rozłożyć jeden wielomian aby załapał co i jak byłbym bardzo wdzięczny.

\(\displaystyle{ x^{5}-4x^{3} + x^{2} - 4 = 0}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x^{3}(x^{2}-4)+1(x^{2}-4)=0 \\ (x^{2}-4)(x^{3}+1)=0 \\ (x-2)(x+2)(x+1)(x^{2}-x+1)=0}\)
Hatake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2006, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozkład na czynniki

Post autor: Hatake »

Czyli normalny rozkład na czynniki.
Wiec po co służy w zadaniu tekst z lewą stroną?
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: jasny »

.....
No pisze przecież, rozłóż lewą stronę na czynniki. No i rozłożona. No ale polecenie jest: rozwiąż równanie. Więc iloczyn liczb jest równy 0, jeśli którakolwiek z nich jest równa 0.
\(\displaystyle{ x-2=0\,\vee\,x+2=0\,\vee\,x+1=0\,\vee\,x^2-x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=2\,\vee\,x=-2\,\vee\,x=-1}\)
ODPOWIEDZ