Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pokerstar45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 sie 2009, o 07:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 3 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: pokerstar45 »

Mam problem z zadaniem.

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 4x^3 + (1-2^m)x-4^{m-1} +3}\) przez dwumian (x+1)
jest równa -2.

a) Wyznacz wartość parametru m

b) Dla wyznaczonej wartości parametru m rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: rodzyn7773 »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 4x^3 + (1-2^m)x-4^{m-1} +3}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x+1)}\) jest równa -2 czyli:
\(\displaystyle{ W(-1)=-2}\)

Z tego policzysz m.
ODPOWIEDZ