suma cyfr...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

suma cyfr...

Post autor: kaniaabc »

suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 19. różnica cyfr setek i jedności jest równa 1. jeżeli cyfry zapiszemy w odwrotnej kolejności to otrzymamy liczbę mniejszą od danej o 99 . wyznacz tę liczbę trzycyfrową.

ja robilam to tak:

a-cyfra setek
b-cyfra dziesiątek
c-cyfra jedności

I. a+b+c=19
II. a-c=1
III. 100a+10b+c - 99= 100c +10 b + a
99a - 99c -99=0
a-c-1=0

i tutaj podstawiajac równanie drugie wychodzi mi tożsamość
1-1=0

rozwiązań będzie kilka np. 786 ale nie wiem jak do tego dojść przez sensowne rozwiązanie
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

suma cyfr...

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \begin{cases} c=a-1 \\a+b+a-1=19 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} c=a-1 \\ b=20-2a\end{cases}}\).
Stąd
\(\displaystyle{ a=6 \Rightarrow b=8, \ c=5, \\ a=7 \Rightarrow b=6, \ c=6,\\ ..., \\ a=9 \Rightarrow b=2, \ c=8.}\)
kaniaabc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 6 mar 2010, o 13:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

suma cyfr...

Post autor: kaniaabc »

dzięki bardzo, już sobie poradziłam sama:) ale przynajmniej widze że mi dobrze wszystko wyszło;)
ODPOWIEDZ