Wyznaczyc wartośc parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bilskij
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 mar 2010, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dydnia

Wyznaczyc wartośc parametru

Post autor: bilskij »

Wyznaczyc wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), aby liczby \(\displaystyle{ r_1=-3, r_2=2}\) były pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2-4x+b}\).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, o 13:39 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyznaczyc wartośc parametru

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-3)=0 \\ W(2)=0 \end{cases}}\)
Podstawić i rozwiązać.
ODPOWIEDZ