rozkładanie wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wiktort1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: wiktort1 »

witam
nie mam pojęcia jak rozłożyc ten wielomian
\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-2x^{2}-x-6}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, o 11:48 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
marseel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 20 razy

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: marseel »

\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}- x -6 = (x - 3)(x^{2} + x + 2)}\)
wiktort1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: wiktort1 »

a czy moge poprosic o wyjasnienie??
marseel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 20 razy

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: marseel »

Pierwiastkiem wielomianu jest 3, więc zgodnie z Twierdzenia Bézouta jest on podzielny przez dwumian (x - 3)
wiktort1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: wiktort1 »

ok dzieki. a skad wiemy ze 3 jest pierwiastkiem??
marseel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 20 razy

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: marseel »

Jeżeli wielomian o wszystkich współczynnikach całkowitych ma pierwiastek całkowity, to jest on dzielnikiem wyrazu wolnego, dla x=3 W(3)=0.
wiktort1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bdg

rozkładanie wielomianu na czynniki

Post autor: wiktort1 »

ok dzieki
ODPOWIEDZ