Witam, z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Masę m kaszalota w zależności od jest długości \(\displaystyle{ x}\), można w przybliżeniu opisać za pomocą funkcji \(\displaystyle{ m(x) = a x{^3}}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest pewną stałą. Kaszalot o długości 9m i masie 6t może w przyszłości osiągnąć długość 20m. Oblicz jaka będzie wtedy jego masa.
Wielomiany - z treścią
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Wielomiany - z treścią
liczymy m(9)=a*729=6
wiec \(\displaystyle{ a= \frac{6}{729}}\)
m(20)=\(\displaystyle{ \frac{6}{729} * 20 ^{3} \approx 55.8 t}\)
wiec \(\displaystyle{ a= \frac{6}{729}}\)
m(20)=\(\displaystyle{ \frac{6}{729} * 20 ^{3} \approx 55.8 t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 14 razy
Wielomiany - z treścią
Dzięki za pomoc Nie chcę aby to zabrzmiało nieuprzejmie czy coś ale wynik będzie wynosił \(\displaystyle{ \sim 65.8}\). Ot, taka literówka
Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam
Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam