Rozkład wielomianu metodą grupowania wyrazów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qwers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Rozkład wielomianu metodą grupowania wyrazów

Post autor: qwers »

Witam! bardzo serdecznie.

Mam problem z rozłożeniem poniższego wielomianu na czynniki metodą grupowania wyrazów:

\(\displaystyle{ W(x)=-3x ^{3}-4x ^{2}+12x+16}\)

Proszę o pomoc!
Makaveli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
Pomógł: 22 razy

Rozkład wielomianu metodą grupowania wyrazów

Post autor: Makaveli »

\(\displaystyle{ W(x)=-3x^3+12x-4x^2+16=-3x(x^2-4)-4(x^2-4)=(-3x-4)(x^2-4)=-(3x+4)(x-2)(x+2)}\)
ODPOWIEDZ